Aby przygotować przepis na warzywną surówkę z białej kapusty, należy zaopatrzyć się w zestaw innych jarzyn oraz przypraw. Przygotowanie surówki jest stosunkowo proste i szybkie. Co prawda trochę pracy wymaga wstępne przygotowanie warzyw, trzeba je oczyścić, a następnie rozdrobnić. Dotyczy to zwłaszcza kapusty, ogórków, marchewki, pora i cebuli. Ale po wykonaniu tych czynności jest już z górki... ;) Wszystkie składniki należy tylko wymieszać i gotową potrawę umieścić w lodówce. Czytaj więcej
Zapewniam, że warto się trochę natrudzić, ponieważ efekt końcowy jest naprawdę imponujący!
Oryginalny i niepowtarzalny smak oraz zapach mile zaskoczy biesiadników. Jesienna surówka warzywna z białej kapusty i innych, zdrowych jarzyn ma dosyć charakterystyczny i wyrazisty smak, dzięki obecności pokrojonego szczypiorku. Podsumowując, jest to pyszna surówka warzywna, którą polecamy do obiadu - latem i jesienią.
Smacznego :)
Kapustę opłukać, osuszyć i pokroić. Przełożyć do dużej miski, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Zielone ogórki opłukać i w skórce pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć.
Do kapusty dodać zielone ogórki, marchewkę, por, cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę majeranku i szczyptę słodkiej papryki w proszku. Wszytko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku kolorowym pieprzem i solą.
Gotową surówkę odstawić na około 30 minut. Pęczek szczypiorku opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Następnie posypać nim wierzch surówki, udekorować natką zielonej pietruszki i surówkę podać na stół.
Smacznego.