Nogi wieprzowe i wieprzowy boczek oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i całość zalać zimną wodą (około 3 litry). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny. Następnie nogi wieprzowe i wędzony boczek wyciągnąć, a wywar przecedzić.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do większego garnka wlać 1 litr wody i zagotować. Przełożyć ziemniaki, i od momentu zagotowania się wody gotować 10 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do ziemniaków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Kiełbasę i wędzony boczek pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Wlać przecedzony wywar oraz zakwas (najlepiej zrobiony samemu w domu), wymieszać, zagotować i pogotować razem jeszcze przez 3 minutki.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Dodać sól (dosyć dużo) i rozgnieść widelcem, aż czosnek zrobi się szklisty.
Do żurku przełożyć czosnek i wlać słodką śmietankę. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i rozgnieciony w palcach majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z tych proporcji wyjdzie duży garnek przepysznego żurku - obiad na 2-3 dni (raz gotujemy, a potem odpoczywamy ;)).
Smacznego.