Przepisy Extra

Żurek na maślance z boczkiem i białą kiełbasą

Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny. Ta zupa podawana jest zwykle na śniadanie wielkanocne w pierwszy dzień świąt.

Historia żuru na polskich ziemiach jest długa i sięga ok. XV wieku. Wcześniej żur był popularną potrawą na Śląsku, skąd rozprzestrzenił się na cały kraj. W tym czasie potrawy wykonane z zakwaszonej mąki były nazywane żurem. Zakwaszało się w kamiennych garnkach grubo zmieloną mąkę żytnią, zalewając ją ciepłą wodą z czosnkiem i dodając chleb lub wcześniej pozostawioną resztę zakiszonego żuru. Taki zaczyn kisił się w ciepłym miejscu przez noc, po czym był wlewany do gotowanej wędzonki, kiełbasy lub żeberek, a w przypadku ich braku do wody z tłuszczem i zabielany mlekiem lub śmietaną. Spożywany był najczęściej z ziemniakami. Żur symbolizował post. Czytaj więcej

Dzisiejszy żurek to zwykle pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa o kwaśnym charakterze urozmaicona różnymi dodatkami; warzywami, przyprawami, często z kiełbasą i jajkami na twardo.

Ten przepis na żurek można zdecydowanie polecić na śniadanie wielkanocne. Jego smak i zapach doskonale wpisuje się w klimat dawnych Świąt Wielkanocnych przeżywanych w dzieciństwie, a takie niecodzienne wydarzenia pamięta się najdłużej.

Udanego gotowania i smacznego!

Żurek na maślance z boczkiem i białą kiełbasą

Składniki:

Żurek:
1 1/2 litra wody
40 dag wędzonych kości
2 liście laurowe
1 litr maślanki
30 dag wędzonego boczku
20 dag cebuli
30 dag białej kiełbasy
3 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
majeranek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
pęczek koperku
Dodatkowo:
1 kg ziemniaków
40 dag cebuli
2 łyżki masła
sól

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, wrzucić opłukane wędzone kości i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 60 minut. Następnie wyciągnąć wędzone kości. Do rondelka przelać maślankę, dodać do niej 2-3 chochle gorącego wywaru z kości i dokładnie razem wymieszać. Potem wszytko wlać do garnka i mieszając zagotować żurek.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię teflonową i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku i razem smażyć. Następnie przełożyć do żurku. Białą kiełbasę pokroić w plasterki, zrumienić (na tej samej patelni, co boczek) i przełożyć do żurku. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do żurku. Całość razem wymieszać i gotować około 5-10 minut na małym ogniu. Na koniec dodać tarty chrzan, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę majeranku, gałki muszkatołowej i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Następnie odcedzić i ugnieść tłuczkiem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię, na której smażył się boczek i biała kiełbasa. Cebulę zrumienić na małym ogniu, przełożyć ziemniaki, dodać masło i szczyptę soli. Całość razem wymieszać i chwilkę smażyć.

Na talerzach rozłożyć łyżką podsmażone z cebulką ziemniaczki i zalać żurkiem z boczkiem i białą kiełbasą.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To super! Cieszę się bardzo, że ten żurek Wam smakował i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-04-02 16:12:07]
Maślankę przed dodaniem do garnka należy zahartować, cienkim strużkiem wlewać gorący wywar i cały czas mieszać, a potem tak samo postąpić wlewając maślankę do garnka. A gdy coś pójdzie nie tak, to można go na koniec przecedzić. Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 10:37:36]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.