Przepisy Extra

Zupa ogonowa

Może trochę nietypowa, ale takie też się gotuje ;) To coś dobrego i innego dla miłośników zup.

W dzieciństwie taką jadałam i pamiętam, że mi smakowała. Dzisiaj, więc postanowiłam sama coś wykombinować - zupka wyszła smaczna i delikatna.

Zupa ogonowa

Składniki:

30 dag ogonów wieprzowych (1-2 sztuki)
2 litry wody
1 liść laurowy
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
sól
25 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag marchewki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
2 łyżki smalcu (najlepiej domowego ze skwarkami)
10 dag cebuli
10 dag pora
12 dag pomidora (1 średni)
sos sojowy
bazylia
natka zielonej pietruszki
majeranek
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Ogon wieprzowy opłukać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, Vegetę oraz szczyptę soli. Zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny, a następnie przecedzić.

Ziemniaki, marchewkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić smalec, przełożyć warzywa i delikatnie podsmażyć. Następnie przełożyć je do wywaru (bez tłuszczu) i od momentu zagotowania, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Cebulę obrać z łusek i razem z porem pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka z roztopionym smalcem i zeszklić. Następnie całość przełożyć do podgotowanych warzyw, wymieszać i dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Pomidora umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przełożyć do zupy, pogotować 2 minutki i zdjąć z ognia.

Na koniec dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę bazylii, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Podawać na gorąco np. z bułką z masłem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.