Przepis jest prosty, a żurek wyjątkowy i idealny na świąteczne - rozgrzewające śniadanie - zwłaszcza po przyjściu do domu z Rezurekcji.
Żurek z jajkiem na wędzonce doskonały jest także jako świąteczna zupa podana na wielkanocnym stole :) Jest to podobno tradycyjna zupa Świąt Wielkanocnych.
Można do niego dodać też białej lub swojskiej wędzonej kiełbaski, wędzonego boczku lub polędwicy - po prostu to co mamy dobrego w lodówce lub to co lubimy ;) Czytaj więcej
Wielkanocny żurek jest pyszny, zdrowy i pożywny. Tutaj pracy jest mało, a efekt przepyszny! Raz w roku można się na taki aromatyczny żurek skusić :)
Smacznego i Wesołego Alleluja! :)
Wodę zagotować, dodać liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć do wywaru, zagotować i pogotować razem przez około 5 minut. Swojską szynkę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dalej gotować przez około 3 minuty.
Następnie wlać rozmieszany zakwas na żur i cały czas mieszając zagotować żurek. Pogotować 2 minutki i zdjąć z ognia. Dodać chrzan i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać śmietankę i ponownie wymieszać. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i mielonego kminku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i przekroić na połowę.
Na talerzu rozłożyć dwie połówki jajka i zalać gorącym żurkiem. Można udekorować rzeżuchą i oprószyć szczyptą majeranku.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.