Suszone grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i moczyć przez całą noc. Następnie wyjąć z wody, pokroić i przełożyć do dużego garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Wlać 2 litry wody, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca. Całość razem zagotować i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, dodać do garnka z grzybkami i gotować dalej pod przykryciem przez około 20 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wędzony boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem chwilkę podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Na koniec całą zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą, wymieszać i gotować jeszcze razem przez 10 minut.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i zrumienić, cały czas mieszając. Następnie wlać około 1 szklankę zimnej wody i zagotować, dalej mieszając. Na koniec wlać zasmażkę do zupy, ponownie razem wymieszać i całość zagotować.
Zupę zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, tymianku, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.