Przepisy Extra

Sałatka z pieczarek i jabłka

Składniki:

15 dag pieczarek konserwowych (w plasterkach, waga bez zalewy)
10 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 dag pora
2 ząbki czosnku
7 łyżek śmietany 12%
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
3 liście zielonej sałaty
½ łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Pieczarki konserwowe osączyć z zalewy. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do miski przełożyć pieczarki konserwowe, jabłko, por i czosnek. Dodać śmietanę, szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień na nie miski rozłożyć opłukane, osuszone i porwane na kawałki liście zielonej sałaty. Skropić je oliwą z oliwek, a następnie przełożyć sałakę. Dowolnie udekorować i podać na stół. Jest ona fajnym dodatkiem do potraw z grilla.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.