Przedstawiam Wam delikatną w smaku sałatkę z pieczarek konserwowych, soczystego jabłka, pora, aromatycznego i baaardzo zdrowego czosnku :)
Jest ona łatwa do przygotowania, szybka i tania. Można ją serwować na śniadanie i kolację, ale fajnie smakuje też serwowana do kiełbaski, szaszłyków czy steków z grilla - pycha!
Smacznego :)
Pieczarki konserwowe osączyć z zalewy. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do miski przełożyć pieczarki konserwowe, jabłko, por i czosnek. Dodać śmietanę, szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień na nie miski rozłożyć opłukane, osuszone i porwane na kawałki liście zielonej sałaty. Skropić je oliwą z oliwek, a następnie przełożyć sałakę. Dowolnie udekorować i podać na stół. Jest ona fajnym dodatkiem do potraw z grilla.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.