Przepisy Extra

Zielona sałatka z dodatkiem owoców do grilla

Składniki:

1 sałata masłowa
10 dag zielonego ogórka
10 dag czerwonej papryki
1 awokado
sok z cytryny
2 dag pora
Sos:
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżki oleju
czubryca czerwona
lubczyk
czosnek niedźwiedzi
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
10 dag borówki amerykańskiej
1 łyżka kiełków (np. brokuła)

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Zielony ogórek opłukać i pokroić w trójkąty (każdy plasterek na cztery części). Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Awokado rozkroić, wyjąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Pora opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do miski przełożyć sałatę, zielonego ogórka, czerwoną paprykę, awokado i pora. Całość wymieszać delikatnie długimi łyżkami.

Do miseczki wlać oliwę z oliwek i olej. Dodać szczyptę czubrycy czerwonej, lubczyku, czosnku niedźwiedziego, soli i czarnego pieprzu. Całość wymieszać, wlać do sałatki i ponownie razem wymieszać długimi łyżkami.

Przełożyć do szklanej miski. Udekorować borówką amerykańską i kiełkami.

Podawać do potraw z grilla.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.