Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę, kilka razy zmieniając wodę, a następnie opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Ogórki kiszone wyciągnąć z wody, osączyć i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w kostkę. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski przełożyć ziemniaki, matiasy, ogórki kiszone, por i orzechy włoskie. Dodać oliwę z oliwek, szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i selera, pieprzu cayenne i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień rozkroić awokado, wyciągnąć pestkę i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ręką, aby każda kostka awokado została oblana sokiem z cytryny. Następnie cytrynowe awokado przełożyć do miski z sałatką. Całość razem wymieszać, przełożyć do czystej salaterki, udekorować listkami zielonej pietruszki i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.