Przepisy Extra

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, orzechami i awokado

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, orzechami i awokado

Składniki:

70 dag ziemniaków (podobnej wielkości)
50 dag matiasów
25 dag ogórków kiszonych
7 dag pora (ok. 10 cm kawałek)
5 dag orzechów włoskich
4 łyżki oliwy z oliwek
natka zielonej pietruszki (suszona)
natka selera (suszona)
pieprz cayenne
pieprz czarny
3 awokado
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę, kilka razy zmieniając wodę, a następnie opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.

Ogórki kiszone wyciągnąć z wody, osączyć i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w kostkę. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski przełożyć ziemniaki, matiasy, ogórki kiszone, por i orzechy włoskie. Dodać oliwę z oliwek, szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i selera, pieprzu cayenne i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień rozkroić awokado, wyciągnąć pestkę i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ręką, aby każda kostka awokado została oblana sokiem z cytryny. Następnie cytrynowe awokado przełożyć do miski z sałatką. Całość razem wymieszać, przełożyć do czystej salaterki, udekorować listkami zielonej pietruszki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.