Przepisy Extra

Ryba po grecku

Pyszna sałatka ze smażonego fileta rybnego oraz tartych warzyw. W tym przepisie na sałatkę grecką użyłam fileta z miruny oraz startej na tarce o dużych oczkach marchwi, pietruszki i selera. Oczywiście dodałam także mojej ulubionej cebuli ;)

Ożywiającego koloru tej sałatce greckiej nadaje koncentrat pomidorowy. Czytaj więcej

Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno, i za każdym razem jest pyszna!

Idealnie nadaje się na wigilijny stół. Polecam mój przepis na sałatkę grecką.

Życzę smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :)

Ryba po grecku

Składniki:

20 dag marchwi (2 średnie, waga po obraniu)
20 dag pietruszki (2 średnie, waga po obraniu)
10 dag selera (kawałek, waga po obraniu)
20 dag cebuli (2 średnie)
4 łyżki oleju (np. kokosowego)
ok. 400 ml wody
1 liść laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
½ łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
sól
pieprz
50 dag filetu ryby (np. miruna)
sok z cytryny
1 jajko
kurkuma
sól
pieprz
20 dag koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
natka zielonej pietruszki (suszona)
Dodatkowo:
bułka tarta
olej

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie warzywa przełożyć do cebuli, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, Vegetę, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać, i gdy się zagotuje, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropel soku z cytryny, rozgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki i całość razem wymieszać. Masę warzywną podzielić na trzy części.

Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na około 15 minut, a następnie opłukać i osuszyć. Rybę podzielić na około 3-4 cm kawałki. Do jajka dodać szczyptę kurkumy, soli, pieprzu i dokładnie rozmieszać widelcem. Ryby maczać w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tarce i przycisną ręką, aby bułka dobrze się trzymała. Następnie smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Do przezroczystej miski włożyć 1/3 część warzyw, rozłożyć połowę smażonych ryb, następnie kolejną część warzyw (1/3), pozostałe smażone ryby i pozostałą część warzyw (1/3). Wierzch można udekorować plasterkami cytryny i natką zielonej pietruszki.

Rybę po grecku można podawać na ciepło, jak i na zimno. Jest to smaczna propozycja na Wigilijny stół.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
18 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Wspaniała jest to rybka, właśnie w tej wersji co roku gości na naszym wigilijnym stole. Rodzinka ją uwielbia, moja koleżanka taką rybę serwuję na Wigilię zamiast karpia ;)
Aga [2021-11-19 19:31:04]
Proszę bardzo i również Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :) Pozdrawiam!
Dorota [2017-12-21 23:16:41]
Bardzo dziekuje za przepisy,pozdrawiam.Zdrowych,Spokojnych Swiat
Maria [2017-12-21 21:57:01]
Ja też daj przecier i keczup, ale obowiązkowo maggi.
Wiola [2017-12-21 15:28:23]
Do sosu dodaję cukier, aby sos był słodko-kwaśny. Poza tym: bez vegety i bez panierki- rybę obtaczam w mące, solę dopiero po upeczeniu
Ala [2017-12-18 23:19:53]
A moja ryba po grecku jest inna bo do warzyw usmażonych( robię dużo) dodaję puszkę brzoskwiń pokrojonych w małe trójkąciki i wlewam cały sok z puszki do tego sosu troszkę wody, pomidory. Możecie spróbować jest naprawdę smaczny.Próbowałam też z ananasem ale jest za ostry nie pasuje mi do ryby ale to jest moja opinia.
Maryla [2017-12-18 14:51:56]
A propos ryby po grecku, to warzywka smażę podobnie jak w w/w przepisie, ale rybę oprószam tylko mąką i krótko smażę, dodaję ją do warzyw, mieszam i do zagotowania. Moja ryba po grecku jest wymieszana z warzywami, oddaje warzywom smak i aromat, jest lekko słodko- kwaśna. Napełniam gorącą małe słoiczki "na raz", i przechowuję w lodówce nawet cały tydzień, jest genialnie smaczna!!
Krystyna [2017-12-14 18:50:00]
ja natomiast warzywa kroję w słupki ,smażę, podlewam wodą i koncentratem sól pieprz i na koniec załamuję delikatnie miodem...palce lizać..polecam
Hanna [2017-12-14 11:05:26]
ja rowniez obtaczam w mace dodaje jeszcze lyzke rodzynek polecam jest Super zycze SmacznegoDana
dana [2017-12-14 09:28:41]
Dziękuję za wszystkie cenne porady :)
Dorota [2017-01-03 22:18:34]
do farszu dodaje lyzeczke musztardy i lyzeczke cynamonu 4 gozdziki niebo w gebie
danutka [2016-12-21 20:34:38]
ja dodaje 3 gożdziki:)Fajny smak dają.Rybę obtaczam w mące:)
Monika [2016-12-21 15:43:33]
Warzywa smażę wszystkie razem i dodaję przecie pomidorowy i keczup , bez wody , lubie dodac troszkę papryki swieżej jeśli mam , a rybę w samej mące , bez bułki i jajek.
Joanna [2016-12-20 22:09:14]
Dziękuję :)
Dorota [2016-12-20 16:56:40]
robię tak samo jest pyszna....
krycha [2016-12-20 13:10:16]
uwielbiam ryby pod kazda postacia a po grecku jest pyszna
alicja [2016-12-20 09:42:47]
Tak, zgadzam się Gabrysią. Rybę solę obtaczam w mące i smażę. Ryba w jajku i bułce prędzej się przypali niż usmaży. Poza tym robię tak samo i jest pyszne :-)
lu [2016-12-19 19:12:44]
Ja proponuje obtoczyć wcześniej przyprawioną rybę w zioła , tylko w mące , a do koncentratu pomidorowego dodać trochę keczupu .
Gabrysia [2016-12-16 17:29:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.