Pyszna sałatka ze smażonego fileta rybnego oraz tartych warzyw. W tym przepisie na sałatkę grecką użyłam fileta z miruny oraz startej na tarce o dużych oczkach marchwi, pietruszki i selera. Oczywiście dodałam także mojej ulubionej cebuli ;)
Ożywiającego koloru tej sałatce greckiej nadaje koncentrat pomidorowy. Czytaj więcej
Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno, i za każdym razem jest pyszna!
Idealnie nadaje się na wigilijny stół. Polecam mój przepis na sałatkę grecką.
Życzę smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :)
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie warzywa przełożyć do cebuli, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, Vegetę, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać, i gdy się zagotuje, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropel soku z cytryny, rozgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki i całość razem wymieszać. Masę warzywną podzielić na trzy części.
Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na około 15 minut, a następnie opłukać i osuszyć. Rybę podzielić na około 3-4 cm kawałki. Do jajka dodać szczyptę kurkumy, soli, pieprzu i dokładnie rozmieszać widelcem. Ryby maczać w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tarce i przycisną ręką, aby bułka dobrze się trzymała. Następnie smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Do przezroczystej miski włożyć 1/3 część warzyw, rozłożyć połowę smażonych ryb, następnie kolejną część warzyw (1/3), pozostałe smażone ryby i pozostałą część warzyw (1/3). Wierzch można udekorować plasterkami cytryny i natką zielonej pietruszki.
Rybę po grecku można podawać na ciepło, jak i na zimno. Jest to smaczna propozycja na Wigilijny stół.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.