Przepisy Extra

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków

Składniki:

1 kg zielonych pomidorów
1 kg ogórków
½ kg cebuli
2 łyżki soli (np. kamiennej)
½ kg czerwonej papryki
5 ząbków czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
ok. 400 ml wody
½ szklanki octu 10%
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki curry
12 ziarenek kolorowego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
bazylia
lubczyk (suszony)
Dodatkowo:
3 gałązki kopru

Sposób wykonania:

Zielone pomidory i ogórki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki (ogórki można mechanicznie). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do dużej miski przełożyć zielone pomidory, ogórki i cebulę. Dodać sól, wymieszać i odstawić na około 2-3 godziny, a następnie odcisnąć z zalewy.

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Natkę zielonej pietruszki, opłukać, osuszyć i pokroić.

Odciśnięte z zalewy pomidory z ogórkami i cebulą przełożyć do dużego garnka. Dodać czerwoną paprykę, czosnek, zieloną pietruszkę, wodę, ocet, cukier, curry, ziarenka kolorowego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego oraz szczyptę bazylii i lubczyku. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować przez około 20 minut na małym ogniu.

Duże słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i przełożyć gorącą sałatkę (uciskając łyżką, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza). Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.