Zielone pomidory i ogórki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki (ogórki można mechanicznie). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do dużej miski przełożyć zielone pomidory, ogórki i cebulę. Dodać sól, wymieszać i odstawić na około 2-3 godziny, a następnie odcisnąć z zalewy.
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Natkę zielonej pietruszki, opłukać, osuszyć i pokroić.
Odciśnięte z zalewy pomidory z ogórkami i cebulą przełożyć do dużego garnka. Dodać czerwoną paprykę, czosnek, zieloną pietruszkę, wodę, ocet, cukier, curry, ziarenka kolorowego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego oraz szczyptę bazylii i lubczyku. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować przez około 20 minut na małym ogniu.
Duże słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i przełożyć gorącą sałatkę (uciskając łyżką, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza). Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego.