Ogórki w zalewie z curry i kurkumy brzmią i wyglądają kusząco, a smakują rewelacyjne!
Przepis na te "smakołyki" jest prosty, tani i błyskawiczny do przygotowania. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, aby zrobić sobie zapas kilku słoików na jesienne czy zimowe obiadki ;)
Takie ogóreczki są podzielne, rewelacyjnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek obiadowy, a nawet jako dodatek do potraw z grilla.... Czytaj więcej
Jeśli macie jeszcze ogóreczki to zachęcam do zapraw i pasteryzacji - bo zimą będzie co jeść ;) Mmm... a co swoje, to swoje!
Ogórki z curry i kurkumą bardzo się lubią i dlatego tak dobrze smakują...
Ja lubię te dwie przyprawy - curry i kurkumę - za ich piękny złoty kolor, aromat i smak :) A Wy? ;)
Ogórki umyć, opłukać, osuszyć i pokroić w grube (około 2 cm) plastry.
Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Gałązki kopru opłukać i osuszyć. Do każdego słoika włożyć po 1 gałązce kopru, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka jałowca, 5 ziarenek kolorowego pieprzu, 1 liść laurowy, 1 goździk, po ½ łyżeczki gorczycy, a na koniec przełożyć plasterki ogórków.
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, curry i kurkumę. Całość razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, a następnie wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego.