Ogórki umyć, opukać, osuszyć i pokroić w plasterki (najlepiej mechanicznie). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Do miski przełożyć ogórki i cebulę. Dodać sól, gorczycę, curry, szczyptę ostrej papryki w proszki, czarnego pieprzu oraz opłukaną i pokrojoną zieloną pietruszkę. Całość razem wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier, razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę wlać do sałatki i wymieszać.
Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce kopru i selera, a następnie przełożyć sałatkę, uciskając, aby w środku nie było pęcherzyków powietrza i ogórki zostały przykryte sokiem. Na koniec słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.