Ogórki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki (najlepiej mechanicznie). Czerwoną, zieloną i żółtą paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Zwykłą i czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Do dużego garnka przełożyć ogórki, kolorową paprykę, cebulę i czosnek. Dodać wodę, ocet, cukier, sól, kurkumę, gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować 5 minut.
Duże słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Następnie przełożyć do nich sałatkę, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 9 słoików po 900 ml.
Smacznego.