Sałatki śledziowe mają wielu amatorów. I słusznie! Ryby uznawane są za zdrowe i pożądane w naszej diecie mięso. Takie sałatki mają jeszcze jedną, a właściwie dwie zalety: są łatwe do przygotowania i zwykle bardzo smaczne :) Do tego charakteryzują się wyrazistym smakiem i zapachem.
Śledzie razem z warzywami, owocami, jajkami i przyprawami stanowią bardzo fajne połączenie smakowe. Sałatki o takim składzie są częstymi przystawkami do kolacji czy obiadu. Oczywiście nie wszystkie wymienione produkty muszą równocześnie występować razem ze śledziami. I najczęściej nie występują. Czytaj więcej
Ale w tym przepisie na sałatkę śledziową z czerwoną fasolką, mamy razem wszystkie wyżej wymienione produkty. Czy taka sałatka ze śledziami dobrze smakuje? Moim zdaniem jest pyszna.
Zachęcam do sprawdzenia!
Śledzie moczyć w wodzie z octem ok. 2 godzin, a następnie pokroić w kostkę. Ogórki, cebulę, jabłka, ugotowane na twardo jajka i ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć z zalewy.
Wszystko razem wymieszać, połączyć z majonezem. Doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.
Składniki wystarczą na 10-12 porcji.
Podawać z pieczywem i wędliną.
Smacznego.