Śledzie zalać zimną wodą, dodać kilka kropli octu i moczyć przez około 30 minut w zimnej wodzie (kilka razy w tym czasie wymieniając wodę), na koniec opłukać, osaczyć i pokroić w np. trójkąty lub szerokie paski.
Ogórki kiszone wyciągnąć z zalewy i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, skropić octem jabłkowym i pognieść delikatnie ręką.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Do miski przełożyć śledzie, ogórki kiszone, cebulę i jabłka. Dodać olej lniany, szczyptę gałki muszkatołowej, tymianek, natkę zielonej pietruszki oraz czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i odstawić na około 1 godzinkę do lodówki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.