Filety śledziowe opłukać i przełożyć do miseczki. Do szklanki włożyć woreczek zwykłej herbaty, zalać wrzącą wodą i zostawić do ostudzenia pod przykryciem. Ostudzoną herbatą zalać śledzie i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć śledzie, ziemniaki, ogórki kiszone, czerwoną cebulę i jajka. Dodać olej, wodę z ogórków kiszonych, sok z cytryny i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Wszystko razem delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki.
Sałatkę śledziową wyłożyć na półmisek, udekorować natką zielonej pietruszki i położyć na wigilijnym stole.
Smacznego i Wesołych Świąt :)