Czas każdych świąt, Świąt Bożego Narodzenia również, to okres w którym często przygotowuje się i testuje nowe przepisy kulinarne. A wszystko po to, żeby było trochę inaczej, niż zwykle...
My proponujemy przepis na ciekawą sałatkę śledziową z ziemniakami i ciekawymi, smacznymi dodatkami. Nasza sałatka zawiera niewielką ilość majonezu, a ponadto fasolę z puszki, cebulę, czosnek, jabłko oraz przyprawy. Takie składniki sprawiają, że sałatka nie jest potrawą tuczącą, co jak wiadomo w okresie świąt ma znaczenie. Tą sałatką trudno będzie się przejeść! Czytaj więcej
Jej przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. A efekt pracy jest na pewno zadowalający. Sałatka śledziowa ładnie wygląda i dobrze smakuje. Ma zdecydowany charakter, jak zresztą większość dań ze śledziami oraz aromatycznymi przyprawami. Polecamy!
Ziemniaki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Śledzie zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Czerwoną cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć ziemniaki, śledzie, jajka, czerwoną fasolkę, czerwoną cebulę, jabłko i czosnek. Dodać majonez, musztardę, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę majeranku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.