Przepisy Extra

Sałatka śledziowo-pomidorowa pod serową pierzynką

Składniki:

Sałatka śledziowa:
60 dag śledzi (matiasy)
3 łyżki octu 10%
1 kg cebuli
3 łyżki klarowanego masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag ogórków kiszonych
20 dag jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
6 łyżek majonezu
15 dag żółtego sera
Do dekoracji:
jabłko
koperek

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą, dodać ocet, wymieszać i moczyć przez 30-60 minut, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć klarowane masło i roztopić. Następnie przełożyć cebulę i zeszklić. Potem dodać do cebuli koncentrat pomidorowy, razem wymieszać i chwilkę jeszcze razem smażyć. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.

Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do jabłka dodać sok z cytryny, ogórki kiszone i razem wymieszać.

W przezroczystej misce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: matiasy, masę cebulową, ogórki kiszone z jabłkiem, majonez i na górę straty na tarce o dużych oczkach żółty ser.

Gotową sałatkę włożyć do lodówki i schłodzić. Przed podaniem wierzch sałatki udekorować plasterkami jabłka i koperkiem. Nie używamy tutaj ani soli, ani pieprzu, sałatka jest pyszna jak się wszystkie smaki przegryzą.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.