Matiasy zalać zimną wodą, dodać ocet, wymieszać i moczyć przez 30-60 minut, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć klarowane masło i roztopić. Następnie przełożyć cebulę i zeszklić. Potem dodać do cebuli koncentrat pomidorowy, razem wymieszać i chwilkę jeszcze razem smażyć. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do jabłka dodać sok z cytryny, ogórki kiszone i razem wymieszać.
W przezroczystej misce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: matiasy, masę cebulową, ogórki kiszone z jabłkiem, majonez i na górę straty na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki i schłodzić. Przed podaniem wierzch sałatki udekorować plasterkami jabłka i koperkiem. Nie używamy tutaj ani soli, ani pieprzu, sałatka jest pyszna jak się wszystkie smaki przegryzą.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.