Okres przedświąteczny to tradycyjnie czas na poszukanie i przygotowanie najlepszych przepisów kulinarnych związanych ze Świętami Wielkanocnymi. Podczas tych świąt obok wypieków, praktycznie w każdym domu panie domu przygotowują okolicznościowe sałatki. Jednym z podstawowych składników sałatek wielkanocnych są jajka.
W przypadku tej sałatki uzupełnieniem jajek są cienkie parówki oraz śmietankowo-chrzanowy sos (połączenie śmietany, majonezu, orzeźwiającego chrzanu oraz przypraw: szczypty pieprzu i cukru). Wierzch tej sałatki można udekorować zieleninką: rzeżuchą, szczypiorkiem lub koperkiem. Czytaj więcej
To naprawdę bardzo proste, nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu "sałatkowe danie", a to się ceni w przedświątecznej kuchennej bieganinie, bo wiadomo ile zawsze wtedy mamy pracy ;) Z tych składników sałatki wychodzi dużo, i taką dużą miskę z sałatką kładziemy na wielkanocny stół obok faszerowanych jajek, pieczeni, białej kiełbasy.... mniam!
Jest ona idealna na świąteczne śniadanie lub kolację. Jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku, po prostu ma swój charakterek ;)
Wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych :)
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w grubszą kostkę. Parówki również pokroić w grubszą kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem.
Do miski przełożyć jajka, parówki, sos majonezowy i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i cukrem.
Składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.