Sałatka jajeczna podana w szynce - to fajny pomysł na tegoroczny Wielkanocny stół :)
Szyneczka z jajkiem w nieco innej formie - to jest to! Bowiem ciekawie prezentuje się na stole, kusi swoimi kształtami, dlatego długo też tam nie poleży... Każdy sięga po rulonik i szyneczka szybko znika! Czytaj więcej
Pracy przy niej jest mało, także polecam i zachęcam do spróbowania :) Taką sałatkę można też "spakować" w żółty serek lub boczek - pycha!
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy :)
Jajka ugotować na twardo (wystarczy 7 minut gotowania, żeby żółtka były ładne, żółciutkie), ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę (można za pomocą siatki). Ogórka kiszonego pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Cebulę również pokroić w kostkę, położyć na sitku, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.
Do miseczki przełożyć jajka, ogórka kiszonego i cebulę. Dodać majonez, jogurt naturalny, szczyptę soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać, wykładać łyżką na plasterki szynki i zwijać roladki. Gotowe roladki z szynki ułożyć na talerzyku i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Do drugiej miseczki przełożyć majonez, chrzan, jogurt grecki i serek śmietankowy. Całość razem wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem na stół roladki z szynki polać sosem i udekorować listkami rzeżuchy.
Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.
Smacznego.