Jajko to jeden z symboli Świąt Wielkanocnych, tak więc wszystkie potrawy, które w przepisach mają jajka, są mile widziane w tym czasie na stole.
Chrzan - niektórzy twierdzą, że bez niego nie ma Wielkanocy... dlatego my, żeby o nim nie zapomnieć dodajemy go już do sałatki ;) A warto wiedzieć, że chrzan pobudza działanie soków trawiennych i ma pozytywny wpływ na nasz metabolizm, dlatego nie bez powodu jest nazywany bombą witaminową i znalazł swoje miejsce na wielkanocnym stole :)
Jajka w połączeniu z wędliną, cebulką, czosnkiem, chrzanem, jogurtem oraz musztardą tworzą bardzo wyrazistą potrawę. Dobór składników jest bardzo dobry, wręcz idealny. Chrzan tutaj podnosi nutkę ostrości i dzięki temu nadaje jej charakteru. Czytaj więcej
Jest ona łatwa i szybka w przygotowaniu, a w okresie przedświątecznym, kiedy zwykle brak czasu to niewątpliwie jej atut.
Ta apetyczna sałatka ma jeszcze jedną, istotną zaletę, można ją jeść w czasie stosowania diety wysokobiałkowej. Przepis na smaczny.pl jest sprawdzony, można go przygotowywać również na różne okazje w czasie całego roku. To sałatka na co dzień i od święta ;)
Smacznego!
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać pokroić w kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć bez tłuszczu na złoty kolor. Szynkę i kabanosa pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do zrumienionej cebuli dodać szynkę, kabanosa i czosnek. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Ostudzoną cebulę z szynką przełożyć do miski. Następnie dodać jajka, jogurt naturalny, musztardę i chrzan. Wszytko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.