Czy jest jakiś sposób na przygotowanie przetworów z warzyw na zimę? Oczywiście, że istnieją możliwości konserwacji jarzyn w domu na czas, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.
Najczęściej konserwuje się warzywa przez ich pasteryzowanie w szklanych słoikach. Ten sposób jest bardzo prosty, skuteczny i popularny. Wystarczy przygotować wybrane warzywa: trzeba je oczyścić i w zależności od przepisu, rozdrobnić lub nie, po czym umieścić w słoiku, a następnie pasteryzować. Czytaj więcej
W naszym przepisie wykorzystano cukinię (kabaczek), marchewkę, cebulę oraz paprykę. Z wymienionych jarzyn przygotowano bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową.
Tak łatwo i szybko można przygotować samodzielnie w domu, zapas witamin oraz minerałów, które w okresie zimy pozwolą uzupełnić ich braki w organizmie domowników. Polecamy!
Cukinię i marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać i pokroić w paski.
Do bardzo dużej miski przełożyć cukinię, marchew, cebulę i paprykę czerwoną. Następnie dodać ocet, olej i sól. Dokładnie razem wymieszać i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie sałatkę odsączyć z zalewy (nie za dokładnie) i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Delikatnie wymieszać, zagotować sałatkę i gotować jeszcze około 4 minuty, mieszając żeby się nie przypaliła. Natomiast odlaną zalewę wylać.
Na koniec gorącą sałatkę z cukinii przełożyć do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem. Pozostawić tak, do momentu, aż ostygną. Następnie wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
Smacznego.