Sałatka to niezbędny dodatek do drugiego dania na obiad. Dotyczy to zwłaszcza dań mięsnych lub rybnych. Sałatki można przygotować z warzyw lub owoców, ale bardzo popularne są sałatki mieszane, warzywno-owocowe. Zwykle kojarzą się one z porcją witamin, które znajdują się w składnikach. Tak więc, spożywając sałatki, dostarczamy organizmowi potrzebnych do życia minerałów i witamin.
Dlatego, ważne jest z jakich produktów przygotowuje się potrawę. Im bardziej wartościowe produkty znajdują się w sałatce, tym większa jest jej wartość odżywcza. Czytaj więcej
Przepis na sałatkę z papryki i cukinii zamieszczony poniżej warto wypróbować, właśnie ze względu na jej wartości odżywcze, jak również smakowe.
Nasza polecana sałatka do słoików jest dosyć szybka do wykonania i tania. Z tej podanej ilości składników wyjdzie nam sporo słoików z sałatką - to piękna, kolorowa produkcja.
Sałatka wychodzi pyszna, a potem to tylko otwieramy słoik za słoikiem... ;) Dlatego od razu warto skusić się na podwójną porcję!
Zachęcamy do produkcji, a potem życzymy smacznego :)
Cukinię (najlepiej młodą i świeżo zerwaną, bo wtedy lepiej się ją kroi bo jest miękka i nie trzeba jej obierać ze skórki i usuwać gniazd nasiennych) opłukać, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przełożyć cukinię, czerwoną paprykę, cebulę i marchew. Wsypać sól, razem wymieszać i zostawić na 30 minut. Następnie ponownie wymieszać i odcisnąć warzywa z powstałego soku. Koperek opłukać, pokroić, dodać do warzyw i razem wymieszać.
Do małego garnka wsypać cukier, wlać olej i ocet. Razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę wlać do sałatki i wymieszać razem. Gotową sałatkę z cukinii przekładać do czystych i suchych słoików. Szczenie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.