Komentarze do przepisu:
Jeśli nie dodała Pani cebuli, to można zaryzykować bez pasteryzacji, ale jeśli jest cebula w leczo, to pasteryzacja jest wskazana, bo przy cebuli to różne bywa ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2022-09-18 21:26:09]
Zrobiłam tak- podsmażyłam na oleju paprykę + pomidory + cukinię i przyprawy. Do suchych słoików i do góry dnem. Słoiki ,,złapały''...to co? mam nadzieję że będą dobre ..bo nie cierpię pasteryzować, czy ktoś coś poradzi czy tak robicie ???
BECIA [2022-09-08 21:59:49]
Dzięki za wskazówkę - pozdrawiam :)
Dorota [2018-08-07 14:32:09]
Nie daje sie cebuli do leczo bo całe szczernieje.Po otworzeniu słoika mozna cebule dodać podduszona z mięsem lub kiełbasą.
Gość [2018-07-31 22:30:43]
Ojej.... to u mnie odpukać wszystko było dobrze, a też mam cebulę w przepisie, to może kwestia przygotowania? Nie wiadomo co to się stało...
Dorota [2017-09-05 12:16:56]
raz dodałam cebulę do leczo na zimę ... masakra co się działo po 2 miesiącach. "Aromat" nie do opisania i oczywiście wszystko do śmieci.
mazowszanka [2017-08-30 14:49:43]
Ja cukinię w kostkę do garnka trochę posolić podlać trochę wodą pogotować dodać pokrojoną w paski paprykę obrane pomidory pokrojone w kostkę i cebulę chwilę pogotować i do słoików zapasteryzować
Ula [2017-08-12 09:18:18]
Dzięki za poradę :)
Dorota [2017-08-10 23:55:48]
Ja do słoików na zimę też nie daje cebuli i wtedy stoją nawet 2 lata
Jagoda [2017-08-10 09:39:03]
No tak, ale w Polsce przyjęło się, że do leczo dodaje się właśnie cukinię, a nawet jest ona tam jednym z głównych składników ;)
Dorota [2017-03-26 17:54:05]
Leczo nie zawiera w swoim składzie cukinii... to nie leczo
aaa [2017-02-26 17:25:44]
To szkoda, ale to że wykipiały to nie jest wina innych składników...
Dorota [2016-10-11 22:27:55]
Zrobiłam według przepisu i wszystkie wykipiały :-(
Dobrze, że wcześniej zrobiłam tradycyjne (cukinia, papryka i pomidor) to mam jakiś zapas na zimę.
Gosia [2016-09-27 07:59:06]
WoW! :) Z takiej to można pyszności naprodukować ;)
Dorota [2016-09-06 21:01:44]
Mój rekord cukini tego roku to 60 cm,bywały wczesniej większe
Zbigus [2016-09-06 19:58:34]
To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. zupy krem, można ją pokroić w kostkę i dodawać do jarzynowej zupki, leczo lub ciasta. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. I tak co dziennie trzeba by było coś z niej zrobić, bo taka rozkrojona cukinia długo leżeć nie może. A jeśli mamy miejsce w zamrażalce, to można tę cukinię pokroić na wygodne dla nas kawałki i zamrozić osobno w woreczkach, a potem jaką ilość potrzebujemy, taką wyciągamy, wtedy czas nas już nie goni ;)
Dorota [2016-09-06 10:19:14]
Tak jeszcze nie robiłam, ale dziękuje za nowy pomysł :)
Dorota [2016-09-06 10:12:08]
Z cebula i bez pasteryzacji, słoiki do góry dnem. I nie ma potrzeby z cukini wyrzucać tego co najlepsze- miąższu z pestkami.
S [2016-09-03 23:04:50]
Na zimę również nie dodaję cebuli, mimo pasteryzacji otwierają się weki. do słoików tylko cukinia, pomidory, papryka i przyprawy.
Ania K [2016-09-01 19:01:30]
Młode cukinie już zerwałem nie wszystkie bo następne jeszcze rosną ale jedną zostawiłem na Tzw. rekord w zeszłym tygodniu miała 42 cm. długości i 40 cm. w obwodzie i dalej rośnie.I co mogę z niej póżniej zrobić porucz tego że się pochwalę dorodnym okazem?
pacekjanusz@wp.pl [2016-08-30 20:59:23]
Swietny przepis:))
Izabela M [2016-08-30 19:56:10]
Dziękuję :)
Dorota [2016-08-08 15:59:13]
Jeszcze łatwiejszy przepis to: cukinia, papryka, pomidory( albo wczesniej zrobiony doprawiony sola i cukrem przecier pomidorowy) pokroic, ulozyc w sloikach, zalac przecierem. Pasteryzowac 15 minut.
Zimą podsmażyć czosnek, cebulkę, kiełbaski , wlac leczo, chwile pogotowac, doprawic do smaku. Gotowe!
Krystyna Downar [2016-08-05 18:33:16]
Zimą niezastąpiona skarbnica witamin i błyskawiczny obiadek po dodaniu np . kiełbaski . Polecam .
Alicja [2016-07-20 09:53:48]