W tej łatwej w przygotowaniu sałatce warzywnej z dodatkiem jajek połączono bardzo różne składniki. Fasolka szparagowa ma łagodny smak i delikatny zapach. Natomiast kiszone ogórki wykazują zdecydowanie wyrazisty, kwaśny smak. A więc są to warzywa o różnych właściwościach.Czy te smaki pasują do siebie w jednej potrawie?
Okazuje się, że połączenie fasolki i ogórków to bardzo fajna kompozycja smakowo-zapachowa. Dodatkowo dodanie jajek, które mają specyficzny smak, łamią dominujący w tej potrawie kwaśny smak. Występujące w sałatce przyprawy dają, lekko wyczuwalny posmak czosnku i pieprzu. Czytaj więcej
Przygotowanie sałatki należy rozpocząć odpowiednio wcześniej, ponieważ powinna ona 6 godzin pozostawać w lodówce. Dopiero wtedy sałatka uzyska najlepsze właściwości smakowe.
Ta sałatka jest idealna na różne przyjęcia rodzinne.
To też fajny pomysł na inną sałatkę niż tradycyjna jarzynowa - to taka smaczna odmiana jarzynowej...
Smacznego :)
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na 3-4 cm kawałki. Ogórki kiszone pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Białą część pora pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 6 godzin.
Sałatkę podawać z ulubioną kiełbaską lub mięskiem.
Składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.