Przepisy Extra

Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolką

Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolką

Składniki:

30 dag filetu z kurczaka
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz czarny
½ łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
5 jajek
10 dag pora
10 dag kiszonych ogórków
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli oraz czarnego pieprzu. Przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do kurczaka, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć, a następnie ostudzić.

Czerwoną fasolę przełożyć na sitko i osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać, pokroić w kostkę, sparzyć i ostudzić. Kiszone ogórki pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć kurczaka z czosnkiem, czerwoną fasolkę, jajka, por i kiszone ogórki. Dodać majonez, musztardę, szczyptę natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce (przez około 1-2 godzinki). Przed podaniem na stół ponownie wymieszać i udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.