Ten przepis kulinarny to sposób na wykonanie zapasu warzyw na okres zimowy. Warzywa po odpowiednim przygotowaniu, czyli oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać, umieścić w słoikach i pasteryzować.
Sałatkę jarzynową w słoiku można wykorzystać poza sezonem pozyskiwania świeżych jarzyn. Nadaje się jako przystawka do obiadu, zwłaszcza do dań mięsnych i rybnych. Warto przygotować sobie własnoręcznie kilka słoików tej zdrowej, pełnej witamin i minerałów sałatki, które świetnie uzupełnią niedobory zimowe tych pierwiastków. Polecamy!
Młodą kapustę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Zielone ogórki opłukać i w skórce pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Szczypiorek i seler, opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć kapustę, zielone ogórki, cebulę, czosnek, szczypiorek i seler. Dodać olej, ocet, sól i cukier. Wszytko razem dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie ponownie wymieszać i gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Z boku do każdego słoika włożyć po 2 listki laurowe.
Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.
Smacznego.