Ogórki opłukać i pokroić wzdłuż (każdy ogórek na cztery części). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do dużej miski przełożyć ogórki i cebulę. Dodać sól, razem wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Następnie ogórki i cebulę odcisnąć z soku. Papryczki chilli pokroić w grube plasterki, oczyścić, opłukać i dodać ogórków z cebulą. Razem wymieszać.
Słoiki umyć, wyparzyć i wysuszyć. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Do każdego słoika włożyć po 1 listku laurowym, 1 gałązce kopru, ½ łyżeczki gorczycy i po kilka plasterków marchewki. Następnie do słoików przełożyć ogórki z dodatkami.
Do garnka wsypać cukier. Dodać ocet i olej. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Szczenie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.