To zdrowa, kolorowa, chrupiąca, bez dodatku tłuszczu sałatka dla diabetyków, ale i nie tylko :) Śmiało mogą się nią zajadać osoby dbające o swoje zdrowie oraz osoby odchudzające się!
Wiadomo: podstawą diety diabetyka są produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli dokładnie nasze składniki sałatki: roszponka, sałata lodowa, zielony ogórek, rzodkiewka, seler naciowy i cebula.
Przy jej wykonaniu nie ma nic trudnego do zrobienia, dlatego bardzo szybko się ją robi. Wystarczy kilka składników i mamy już pełną miskę zdrowych produktów do schrupania ;) Czytaj więcej
Roszponkę i sałatę lodową opłukać, osuszyć, a liście sałaty dodatkowo porwać na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, soli himalajskiej i ziołowego pieprzu. Położyć na małym ogniu, a gdy woda z mięsa wyparuje, lekko go podsmażyć (bez dodatku tłuszczu), a następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje, a kurczak będzie miękki. Na koniec zdjąć z ognia i ostudzić. Zielonego ogórka (w skórce), rzodkiewki, seler naciowy i obraną z łusek cebulę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Młode pokrzywy zerwać (najlepiej w rękawiczkach), opłukać, sparzyć wrzącą wodą, a następnie osączyć i pokroić (bez rękawiczek, bo już nie parzą).
Do dużej miski przełożyć roszponkę, sałatę lodową, kurczaka, zielonego ogórka, rzodkiewkę, seler naciowy, cebulę i pokrzywy. Dodać pestki dyni, sok z cytryny, olej oraz szczyptę słodkiej papryki w proszku, czosnku niedźwiedziego, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Przyprawić do smaku solą himalajską i ziołowym pieprzem. Całość dokładnie razem wymieszać, przełożyć do szklanej miski i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.