Fajna, smaczna i treściwa sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą, jajkiem, porem, żółtym serem, frankfurterkami, ogórkami kiszonymi i czosnkiem...
Ojjj dużo dzieje w tej sałatce :) Jest chrupiąca i ładnie się prezentuje :)
Ta sałatka jest łatwa i dosyć szybka do przygotowania. Jest idealna na każdą okazję. Nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Świetnie sprawdza się też na różnego rodzaju przyjęciach, a także na świątecznym stole (zwłaszcza na wielkanocnym, ze względu na obecność smakowitych jajek, których ilość w Wielkanoc oczywiście można zwiększyć). Czytaj więcej
Tutaj takim może nietypowym troszkę składnikiem są frankfurterki, które wnoszą lekko wędzoną nutkę, dzięki czemu sałatka ma ciekawy smak i atrakcyjny wygląd.
Bardzo lubię sałatki, dlatego na każdą okazję przygotowuję inną wariację, i jak dla mnie wszystkie są pyszne :) Ja je po prostu ubóstwiam!
Zachęcam do wykonania właśnie takiej wersji i życzę smacznego :)
Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Frankfurterki pokroić w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę.
Do miski przełożyć seler konserwowy, kukurydzę, jajka, por, żółty ser, frankfurterki, ogórki kiszone i czosnek. Dodać majonez, musztardę, śmietanę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz rozgnieciony w palcach majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Całość razem wymieszać i przełożyć do czystej, szklanej miski. Schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.