Serniki to jedne z nielicznych wypieków cukierniczych, które można przygotować bez… pieczenia! Zamiast pieczenia ten sernik wymaga schłodzenia wlodówce.
Ciasto z serem bez pieczenia jest łatwe i szybkie w wykonaniu. W zasadzie można go wykonać z marszu, bez specjalnych przygotowań. Podstawowym składnikiem tego sernika na zimno jest serek homogenizowany oraz dodatkowo potrzebne będzie masło, jajka, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, biała czekolada, orzechy włoskie, cukier puder, cukier waniliowy, żelatyna i aromat rumowy... Czytaj więcej
Wymienione składniki po połączeniu tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową. Ten sernik na zimno ładnie się prezentuje i przyciąga do siebie wzrok biesiadników, po czym szybko znika ze stołu. Polecamy!
Rodzynki zalać gorącą wodą dodać kilka kropel aromatu rumowego i zostawić na ok. 1 godzinę. Następnie osączyć je z wody. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo serki waniliowe, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać ostudzoną żelatynę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać.
Średniej wielkości tortownicę posmarować olejem. Orzechy włoskie drobno pokroić i obsypać nimi boki tortownicy. Następnie masę serową wyłożyć do tortownicy. Każdą czekoladę rozpuścić osobno z ok. 3 łyżkami mleka i polać nimi sernik. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.