Przepisy Extra

Sernik na budyniu

Ten przepis to strzał w dziesiątkę! Sernik wychodzi z niego CUDO!

To coś pysznego dla miłośników sernika, zapewniam Was, że takiego jeszcze nie jedliście! Mmm.... a warto się skusić, bo jest pycha!

Wychodzi duży i pięknie, tak "dostojnie" prezentuje się na stole, jest ozdobą każdego stołu :) Goście chętnie sięgają po kawałek, i tak serniczek szybko znika :)

Jest on położony na herbatnikach i biszkoptach - dzięki czemu bardzo ładnie się prezentuje, potem wyłożona jest masa budyniowa, śliwkowe powidła, a na sam koniec masa serowa... i całość razem się piecze. A po ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem lub polać dużą ilością polewy czekoladowej z dodatkiem cynamonu - to taka wersja świątecznego sernika - na Święta Bożego Narodzenia oraz na Sylwestra - gdy za oknem mróz i śnieżyca, brrr... Czytaj więcej

Dodam jeszcze, że ten sernik nie należy do najtrudniejszych i dosyć szybko się go robi.

Udanego wypieku i smacznego :)

Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera (z wiaderka)
1 szklanka cukru
6 jajek
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spód sernika:
1 op. herbatników
1 op. biszkoptów podłużnych
Masa budyniowa:
2 op. budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
800 ml mleka
1 op. galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
5-6 łyżek powideł śliwkowych
cukier puder

Sposób wykonania:

Masło, żółtka oraz cukier zmiksować. Następnie dodać budyń w proszku oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Dodawać porcjami ser i mieszać łyżką. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i dokładnie wymieszać.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu (używając jednak 800 ml mleka i 4 łyżki cukru). Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym pozostawić do wystudzenia.

Na dnie formy (o wymiarach ok. 34 x 23 cm) ułożyć herbatniki, a na herbatnikach biszkopty. Następnie wylać masę budyniową i wyrównać powierzchnię. Na budyniu rozsmarować powidła, a następnie wylać masę serową.

Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Ella w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pawi ogon
Komentarze do przepisu:
Dziękuję ślicznie i cieszę się, że serniczek Wam smakuje :)
Ella [2017-04-28 20:23:14]
Ciasto warte polecenia.Bardzo szybko znika z talerza.Po prostu pyszne.
beata [2017-04-28 18:42:08]
Pyszny serniczek , pozdrawiam :-)
gunia [2015-10-15 09:24:48]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.