Ten przepis to strzał w dziesiątkę! Sernik wychodzi z niego CUDO!
To coś pysznego dla miłośników sernika, zapewniam Was, że takiego jeszcze nie jedliście! Mmm.... a warto się skusić, bo jest pycha!
Wychodzi duży i pięknie, tak "dostojnie" prezentuje się na stole, jest ozdobą każdego stołu :) Goście chętnie sięgają po kawałek, i tak serniczek szybko znika :)
Jest on położony na herbatnikach i biszkoptach - dzięki czemu bardzo ładnie się prezentuje, potem wyłożona jest masa budyniowa, śliwkowe powidła, a na sam koniec masa serowa... i całość razem się piecze. A po ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem lub polać dużą ilością polewy czekoladowej z dodatkiem cynamonu - to taka wersja świątecznego sernika - na Święta Bożego Narodzenia oraz na Sylwestra - gdy za oknem mróz i śnieżyca, brrr... Czytaj więcej
Dodam jeszcze, że ten sernik nie należy do najtrudniejszych i dosyć szybko się go robi.
Udanego wypieku i smacznego :)
Masło, żółtka oraz cukier zmiksować. Następnie dodać budyń w proszku oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Dodawać porcjami ser i mieszać łyżką. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i dokładnie wymieszać.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu (używając jednak 800 ml mleka i 4 łyżki cukru). Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym pozostawić do wystudzenia.
Na dnie formy (o wymiarach ok. 34 x 23 cm) ułożyć herbatniki, a na herbatnikach biszkopty. Następnie wylać masę budyniową i wyrównać powierzchnię. Na budyniu rozsmarować powidła, a następnie wylać masę serową.
Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.