Jeżeli chcecie szybciej niż zwykle wykonać pyszny makowiec na kruchym cieście, to ten przepis doskonale się nadaje.
A dlaczego to ciasto z makiem można szybciej przygotować? Otóż mak zastosowany w tym przepisie nie wymaga mielenia, a z tym przecież jest dużo, dużo pracy... dlatego z tego powodu te makowce omijamy... ale teraz to się już zmieni ;)
W podanym przepisie na makowiec niemielony mak dodany jest do gotowanej kaszy manny wraz z żółtkami, rodzynkami, orzechami włoskimi, aromatem migdałowym oraz pianą z białek... i to całość tworzy bardzo aromatyczną kompozycję z lekką migdałową nutą - mniam :) Czytaj więcej
Tak przygotowana masa razem z kruchym ciastem bardzo dobrze pasuje np. do kawy lub herbatki :)
Polecamy! Warto spróbować i wykonać ten szybki i ładnie prezentujący się wypiek z makiem :)
Do mąki wsypać cukier puder, dodać miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na połowę i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę mleka i rozpuścić w niej kaszę mannę. Do pozostałego mleka dodać cukier i całość zagotować. Następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku kaszę mannę i ponownie zagotować. Ostudzić i dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z masą makową.
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Na kruche ciasto wyłożyć powidła, a na powidła masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować, radełkiem zrobić paski i udekorować nimi wierzch ciasta.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego.