Przepisy Extra

Wiśniowy przekładaniec z delikatną pianką

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
aromat cytrynowy
Masa budyniowo-wiśniowa:
2 budynie wiśniowe
3 szklanki mleka
10 dag masła
2 galaretki wiśniowe
Delikatna pianka:
2 opakowania „Śnieżki”
2 szklanki mleka
2 galaretki wiśniowe
Dodatkowo:
ok. 20 dag kakaowych herbatników
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać cukier i ubijać jeszcze, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Wszystko delikatnie razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy (25 na 35 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić. Przegotowaną wodę wymieszać z aromatem cytrynowym. Gotowym ponczem nasączyć ostudzony biszkopt.

Dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie wiśniowe. Wlać do gotującego się mleka i zagotować. Do gotowego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać łyżką, aż masa się połączy. Następnie wyspać galaretki wiśniowe (w proszku) i ponownie wymieszać łyżką. Gorącą masę budyniowo-wiśniową wyłożyć na biszkopt. Na gorącej masie rozłożyć kakaowe herbatniki.

Dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do mleka wsypać „Śnieżki” i ubić mikserem. Na koniec wlać tężejącą galaretkę wiśniową i razem zmiksować. Delikatną piankę wyłożyć na kakaowe herbatniki i wyrównać łyżką. Na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak, galaretki się rozpuszczą, masa będzie w sam raz, proszę się o nic nie martwić. Bardzo często robię taką masę z różnymi budyniami i różnymi galaretkami, wszystko zawsze się udaje. Powodzenia :)
Ewelinka [2012-02-13 13:11:47]
czy jak wsypie się galaretki do masy budyniowej to one sie rozpuszczą w tej ciepłej masie i czy ona nie będzie za gęsta?
ada [2012-02-12 22:44:09]
Budynie mają być na 1/2 litra mleka, udanego wypieku :)
Ewelinka [2012-02-11 22:24:02]
czy budynie mają być na pół litra czy na 3/4 litra mleka ?
ada [2012-02-11 21:05:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.