Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie zagotować i do gorącej masy wsypać galaretkę pomarańczową i cytrynową w proszku. Dokładnie razem rozmieszać i zostawić do ostudzenia.
Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i dalej miksować, aż masa będzie puszysta. Następnie dodać twaróg, jogurt naturalny, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i razem delikatnie wymieszać.
Gotową masę serowo-jogurtową wyłożyć na herbatniki ułożone w dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a następnie otworzyć tortownicę i odkroić wystające boki sernika, tak żeby powierzchnia sernika była równa.
Na koniec tortownicę zamknąć, a na sernik wyłożyć tężejącą dyniową masę. Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki.
Smacznego.