Przepisy Extra

Sernik ze śliwkami na herbatnikach

To fajny, prosty i szybki pomysł na sernik z soczystymi śliwkami - mniam :) To ciacho idealne na lato i na jesień, kiedy śliwki są "przepysznie dojrzałe".

Sernik jest miękki, słodki i puszysty - do niedzielnej kawusi idealny! Jest on można powiedzieć błyskawiczny wręcz do zrobienia, bo nie robimy tutaj kruchego ciasta na spód... zajmujemy się tylko delikatnymi masami i śliwkami :)

Miłośnicy czekolady mogą sernik oblać grubą warstwą polewy czekoladowej... Czytaj więcej

Ten sernik jest bardzo interesujący, jest ciekawy w smaku i ma przyjemnie, ciepłe kolory. Ogólnie mówiąc, sernik jest tak pyszny, że po prostu rozpływa się w ustach!

Jest idealny na Wielkanoc, na Święta Bożego Narodzenia, a także na sylwestrowym stole świetnie się sprawdza... i szybko z niego znika :)

Ten przepis to coś dobrego dla miłośników sernika oraz dla osób szukających nowych pomysłów i nowych smaków :)

Smacznego!

Składniki:

Masa serowa:
20 dag masła
6 żółtek
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kg twarogu (może być z wiaderka)
½ łyżeczki kurkumy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
Dodatkowo:
10 dag herbatników
35 dag śliwek
2 łyżki bułki tartej
Masa białkowa:
6 białek
sól
¾ szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Dużej wielkości tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy rozłożyć herbatniki.

Śliwki opłukać, osuszyć, a następnie wypestkować i pokroić w dużą kostkę.

Masło zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać łyżką mielony twaróg i razem zmiksować. Na koniec dodać kurkumę, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem zmiksować i wyłożyć na herbatniki.

Wierzch masy serowej posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć pokrojone śliwki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel cytrynowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Gotową masę białkową wyłożyć na śliwki, a na wierzch ciasta pokruszyć pozostałe herbatniki.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Aby białka jajek dobrze się ubiły należy przestrzegać pewnych zasad: miskę i łapki robota do ubijania muszą być suche - przed użyciem należy je dokładnie wytrzeć suchym ręcznikiem, białka należy ostrożnie oddzielać od żółtek, gdyż w białkach nie powinna się znaleźć nawet odrobina żółtka, przed ubijaniem do białek można dodać szczyptę soli, białka ubijamy od razu na wysokich obrotach, ubijamy je tak długo, aż będą białe i sztywne tak, że jeśli miskę odwrócimy do góry nogami - białka ani drgną, potem do takich białek dodajemy cukier i znowu ubijamy, tym razem ubijamy tak długo, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a masa zrobi się szklisto-biała i gładka. Tak wyglądają dobrze ubite białka jajek :) Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków :)
Dorota [2015-10-27 10:13:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.