To fajny, prosty i szybki pomysł na sernik z soczystymi śliwkami - mniam :) To ciacho idealne na lato i na jesień, kiedy śliwki są "przepysznie dojrzałe".
Sernik jest miękki, słodki i puszysty - do niedzielnej kawusi idealny! Jest on można powiedzieć błyskawiczny wręcz do zrobienia, bo nie robimy tutaj kruchego ciasta na spód... zajmujemy się tylko delikatnymi masami i śliwkami :)
Miłośnicy czekolady mogą sernik oblać grubą warstwą polewy czekoladowej... Czytaj więcej
Ten sernik jest bardzo interesujący, jest ciekawy w smaku i ma przyjemnie, ciepłe kolory. Ogólnie mówiąc, sernik jest tak pyszny, że po prostu rozpływa się w ustach!
Jest idealny na Wielkanoc, na Święta Bożego Narodzenia, a także na sylwestrowym stole świetnie się sprawdza... i szybko z niego znika :)
Ten przepis to coś dobrego dla miłośników sernika oraz dla osób szukających nowych pomysłów i nowych smaków :)
Smacznego!
Dużej wielkości tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy rozłożyć herbatniki.
Śliwki opłukać, osuszyć, a następnie wypestkować i pokroić w dużą kostkę.
Masło zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać łyżką mielony twaróg i razem zmiksować. Na koniec dodać kurkumę, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem zmiksować i wyłożyć na herbatniki.
Wierzch masy serowej posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć pokrojone śliwki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel cytrynowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Gotową masę białkową wyłożyć na śliwki, a na wierzch ciasta pokruszyć pozostałe herbatniki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.
Smacznego.