Do miski wsypać mąkę pszenną, krupczatkę i ziemniaczaną. Następnie dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, masło, żółtka i sok z cytryny. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Średniej wielkości tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piernika i piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C.
Dwa twarogi (półtłusty i tłusty) przecisnąć przez praskę trzy razy. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać obie mąki i delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić śmietankę, dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Obie masy przełożyć do sera i całość razem wymieszać. Następnie przełożyć na podpieczony spód i piec dalej razem przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Wyłączyć piekarniki pozostawić w nim sernik jeszcze przez około 30-60 minut.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, gdy składniki się połączą zdjąć z ognia. Dodać śmietankę i wymieszać, odstawić na chwilkę, a gdy zacznie tężeć polać ostudzony sernik. Pozostawić go na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a gdy polewa stężeje włożyć go do lodówki (najlepiej na noc).
Smacznego.