Przepisy Extra

Sernik śmietankowy na zimno

Sernik śmietankowy na zimno

Składniki:

biszkopty
4 serki homogenizowane waniliowe (ok. 600 g)
400 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki truskawkowe
owoce do dekoracji (np. mandarynki, winogrona)

Sposób wykonania:

Dno dużej tortownicy wyłożyć biszkoptami. Ubić śmietanę, dodać do niej tężejącą cytrynową galaretkę rozpuszczoną w ¾ szklanki wody. Następnie dodać serki i wymieszać. Masę wylać na biszkopty.

Udekorować mandarynkami i winogronem. Zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 3 szklankach wody. Włożyć do lodówki na 4 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Ela w dniu
47 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę, że sernik tak zasmakował. Pozdrawiam wszystkich miłośników sernika :)
Dorota [2011-08-30 11:34:25]
Biszkopty mogą być nasączone, ale nie muszą. Bo one potem zmiękną, jak już gotowy sernik będzie się chłodził w lodówce. A przy upałach ciasto dłużnej musi być w lodówce. Ciasto jest pyszne, powodzenia :)
Dorota [2011-08-26 14:20:15]
piekłem ten placek po raz pierwszy wyszedł wyśmienicie teraz piekę już drugi raz i aż mi ślinka cieknie uzywam serków DANIO o smaku waniliowym a pod galaretkę daje banany :) Polecam
Tubis [2010-05-08 14:11:21]
najpierw przeczytalam komentarze a pozniej zrobilam serniczek i mam super deser na majowkę....pyszne
iwona [2010-04-30 15:10:22]
banalnie proste i bardzo smaczne:)
EWELINA Z OSTOJOWA [2009-06-06 12:57:36]
SerniCzek Cudowny Pierwszy raz go zarobiłam i smakował tak wszystkim ze jutro robie go ponownie polecam jak najbardziej ale również polecam dac troszke żelatyny do galaretki Pozdrawiam :)))
Anna [2008-10-15 19:26:09]
Naprawde dobre ciasto,proste w wykonaniu-polecam!
Sabina [2008-08-27 10:29:38]
Mogą być Danio.
Dorota [2008-06-18 11:53:03]
a te serki to jakie maja być? może być np. danio?
aga [2008-05-08 17:26:25]
Zrobiłam pierwszy raz sernik na zimno i był super a najbardziej zajadał się nim mój mały synuś, polecam przepis bardzo dobry.
Dora [2008-02-17 21:18:30]
Hmm... powodem tego, że masa się rozjeżdżała mogło być to, że galaretka cytrynowa była rozpuszczona w większej ilości wody bądź też była nie dokładnie rozmieszana w gorącej wodzie.
Dorota [2008-02-13 23:02:33]
ja zrobiłam ten sernik, ale strasznie się rozwalał:(( w smaku dobry, ale co trzeba zrobić, aby był dobry? jakie serki dodać?
agniesia [2008-02-11 13:54:15]
Być może za szybko sernik był krojony, polecam włożyć go do lodówki na około 8 godzin.
Dorota [2007-10-30 19:24:32]
a ja robiłam to ciasto na odpust, był bardzo pyszny, miałam tylko jeden problem z krojeniem go na kawałki i biszkopty były trochę suche ale tak to był super, polecam go innym
katarzynka38 [2007-10-30 10:46:33]
Do ubitej śmietany należy dodać ostudzoną i lekko tężejącą już galaretkę cytrynową (należy pamiętać, żeby rozpuścić ją wcześniej w mniejszej ilości wody) i serki. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-30 13:32:51]
zatem tą pierwszą galaretkę cytrynową należy połączyć z sernikiem jak będzie już letnia, tak?
Martini [2007-08-30 13:19:23]
Galaretki i żelatynę zawsze rozpuszcza się w gorącej, wrzącej wodzie. Te 3 szklanki wody na 2 galaretki truskawkowe wystarczą w zupełności. Galaretka wtedy szybciej stężeje i będzie twardsza. Latem w ogóle zaleca się rozpuszczać galaretki w mniejszej ilości wody niż to podane jest na opakowaniu, bo w upały galaretki tak szybką nie chcą tężeć.
Dorota [2007-08-30 13:15:53]
A te galaretki należy rozpuścić w zimnej wodzie? Czy 3 szkalnki na 2 truskawkowe galaretki to nie za mało? Proszę o pomoc
Martini [2007-08-30 13:05:07]
No wiec robie ten serniczek, uparłam sie żeby robic cos smacznego i tak na wstepie to gdybym na ta mase wylała galaretke to by wpadła do masy bo jest zbyt lekka, dodałam zelatyne i teraz czekam az sie zwiaze,pózniej dam brzoskwinie, znowu włoze do lodówki zeby sie nie podniosły jak poleje galeretk.zobaczymy:)
monia [2007-08-12 17:01:22]
Wyszedł dobry ale polecam zrobienie go wieczorem ponieważ masa lepiej się stężeje ..........i galaretkę na wierzchu polać dopiero po stężeniu się sernika a nie zaraz po przygotowaniu bo "wleci"w srenik:)>
Dorota [2007-08-09 14:21:48]
super ciacho naprawde i latwe do zrobienia :-)
Dawid piekarz/cukiernik [2007-06-12 23:06:38]
super ciacho
justt [2007-05-17 12:39:28]
Super placek naprawde pyszny dzieki Ela !!!!!!!
Edyta [2007-05-03 08:59:58]
radzę dodać do masy żelatynę,bo ja zrobiłam bez i się wszystko rozlatywało-trzeba było jeść łyżką,a robiłam zgodnie z przepisem.Jednak sernik bardzo smakował.
lidka [2007-05-02 21:33:59]
Serniczek przepyszny!!!!!!!!!!!!!!! Łatwy i szybki w wykonaniu. Gorąco polecam!!!!!!!!!!
Ania [2007-04-26 09:24:33]
To bardzo się cieszę :) Gratuluję wspaniałego sernika i również pozdrawiam :)
Dorota [2007-04-07 21:34:59]
Pierwszy raz robie to ciasto, ale nie pierwszy raz korzystam z Pani przepisów. Jak zwykle nie zawiodłam się i ciasto wyszło pyszne:)Dziękuję Pozdrawiam Milena z Białegostoku
Milena [2007-04-07 13:45:02]
Przepis GENIALNY!!!! dzieci uwielbiaja ten sernik, proporcje zachowane idealnie przez to MUSI wyjść ;D polecam wszystkim. Gratulacje dla pomysłodawczyni!!! Pozdrawiam ;))))
Renata B. [2007-03-12 19:31:19]
wyszedł super i co najważniejsze zajął mi mało czasu - gorąco polecam:)))))
pychotka [2007-01-26 15:01:47]
Sernik bardzo dobry polecam.
kaka [2007-01-15 20:00:43]
może i jest dobry ale mi wogóle nie wyszedł nie polecam
Wioletta [2006-12-07 17:44:01]
Mniam.... Mniam... :* Dziekuje za prepisz 5 :* :D
Sara [2006-11-17 00:26:37]
dobry ale galaretka truskawkowa mi wleciała na wierzch, pierwszy raz go zrobilem
cathlen [2006-10-07 17:23:59]
Bardzo dobre ciacho, proste w wykonaniu a przede wszystkim tanie. Gorąco Polecam
Ewa Stargard [2006-10-06 10:42:03]
Bardzo dobry przepis i prosty w wykonaniu.
Lucyna [2006-09-22 17:49:00]
Myślę, że można trochę zmodyfikować przepis i dodać do masy serowej zmielony ser np. półtłusty. Powodzenia ;)
Dorota [2006-09-19 20:13:46]
mam pytani eczy mozna łaczyc serek homogenizowany z serem poltlustym do przemielenia!?
ZIzi [2006-09-19 00:09:27]
Przepis jest świetny.Znika jak ciepłe bułeczki.Łatwy i szybki w wykonaniu.Gorąco polecam.
Bozi [2006-06-11 20:48:28]
Tak, ta jedna galaretka wystarczy, aby masa stężała. Należy ją rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Przepis sprawdzony, powinien się udać. Powodzenia :)
Dorota [2006-06-05 00:53:54]
czy ta jedna galaretka cytrynowa wystarczy aby ciasto stężało
magda [2006-06-04 21:58:54]
Superowe ciacho :))) Mam wrazenie ze zaczyna znikac zanim go dokończe. Polecam
Kasia z Otwocka [2006-04-13 09:39:25]
Placuszek super żona za to mnie kocha.Dzięki ELA
mirek z Pęgowa [2005-12-22 21:09:55]
Muszę przyznać, że jest całkiem całkiem. Chwilka i gotowe. Dzięki Ela!!!! Pzdr!!
Amatorka kuchni :))) [2005-11-08 13:56:15]
Placek jest po prostu super i szybki w wykonaniu.
Marta z Lubziny [2005-11-02 21:53:26]
Sylwia to świetnie że mąż Cię uwielbia .Sernik jest super
Edyta [2005-10-08 17:17:10]
tak tak jest wysmienity.moj maz go poprostu uwielbia i mnie zreszta tez
sylwia z radzynia [2005-07-28 12:00:18]
Jest prosty w wykonaniu i naprawdę dobry. POLECAM
SMAKOSZKA Z SZYMANOWA [2004-04-09 22:09:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.