Jak wykonać ciasto z truskawkami bez pieczenia? Otóż można to zrobić w bardzo prosty i ciekawy sposób... Oto nasz pomysł:
Jego wykonanie raczej nie powinno nastręczyć większych kłopotów w przygotowaniu. Gotowanie i mieszanie to najczęściej wykonywane czynności podczas robienia tego ciasta.
Gotowe budynie i galaretki oraz biszkopty stanowią podstawowe składniki potrzebne do wykonania tego smakowitego ciasta na zimno. Ale najważniejszym składnikiem ciasta bez pieczenia są oczywiście słodkie i soczyste truskawki - pycha! Czytaj więcej
Te zdrowe owoce tworzą w otoczeniu galaretek owocowych ciekawą mozaikę, która znajduje się na warstwie budyniowej. Za taką kompozycją przepadają wszyscy, i duzi i mali ;) Bo któż z nas nie lubi truskawek w galaretce??
I dlatego z tych popularnych, a zarazem przepysznych składników powstało pyszne ciasto o ciekawym smaku i wyglądzie. Mmm... mniam :)
Polecamy i życzymy smacznego :)
750 ml wody zagotować, w 250 ml wody rozmieszać 3 budynie śmietankowe i wlać do gotującej się wody. Chwilkę pogotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki truskawkowe w proszku i dokładnie razem rozmieszać. Odstawić na około 5 minut, dodać jajko, masło i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć biszkopty i nasączyć je ponczem (do przegotowanej letniej wody dodać cukier, wymieszać łyżeczką, aby się rozpuścił i na koniec dodać sok z cytryny).
Na biszkopty wyłożyć gorącą masę budyniową, ostudzić i włożyć do lodówki na około 40 minut.
Truskawki opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Na masę budyniową wyłożyć truskawki i zaleć je tężejącą galaretką truskawkową. Całość włożyć do lodówki.
Smacznego.