To ciasto nie wymaga pieczenia! Jest idealne dla miłośników truskawek i słodkich wypieków. Truskawkowiec jest też super rozwiązaniem dla osób, którzy za pieczeniem ciast nie przepadają lub za bardzo im się one nie udają...
Wykonane jest od początku do końca w tortownicy, w której na dnie rozłożone są herbatniki, a następnie dokładane są kolejne, kolorowe warstwy galaretek. Zewnętrzną część ciasta truskawkowego, stanowią owoce truskawek zatopione w pysznej galaretce truskawkowej...
A co spaja poszczególne warstwy?? Tym czynnikiem jest zimno, a więc tak przygotowane ciasto trzeba koniecznie umieścić na jakiś czas w lodówce. Czytaj więcej
Wykonane w tej technologii ciasto na zimno, czyli bez pieczenia, po przekrojeniu bardzo ładnie wygląda, a dodatkowo świetnie smakuje. Dominuje tutaj smak truskawek z lekką, ananasową nutą - mniam :)
Wbrew pozorom ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje :)
Jest idealne na każdą okazję. To lekkie i znakomite ciasto na lato!
Warto spróbować i wykonać to łatwe ciacho. Efekt będzie przepyszny - zobaczycie!
Smacznego.
Kakaowe herbatniki pokruszyć i przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i mleko. Wszystko razem wymieszać ręką i wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Galaretkę ananasową rozpuścić w 1 szklane gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać do niej serek mascarpone, jogurt bałkański i cukier puder. Masę razem zmiksować i podzielić na połowę.
Truskawki opłukać, obrać z szypułek i zmiksować blenderem. Zmiksowane truskawki wraz z tężejącą galaretką truskawkową dodać do połowy masy i razem zmiksować. Masę truskawkową wyłożyć na herbatniki i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Tężejącą galaretkę ananasową zmiksować z drugą połową masy i wylać na truskawkową masę. Włożyć do lodówki na około 15 minut.
Truskawki opłukać, obrać z szypułek i pokroić w plasterki. Rozłożyć na jasnej masie i zalać tężejącą galaretką truskawkową, rozpuszczoną wcześniej w 450 ml wody. Gotowe ciasto z truskawkami włożyć do lodówki na około 5 godzin.
Smacznego.