Przepisy Extra

Truskawkowe cappuccino na biszkopcie

Przedstawiamy nowy pomysł na zupełnie inne ciasto z soczystymi owocami lata - czyli... truskawkami!

Ciasto na biszkopcie z masą cappuccino oraz masą truskawkową, polane białą czekoladą to fajny pomysł na wykonanie ciasta o ciekawym i niebanalnym wyglądzie :)

Widać to na załączonych fotografiach - można wprost powiedzieć, że to niezwykle urokliwe ciasto, na które oczywiście warto się skusić :)

Smakowite ciasto, o charakterystycznym smaku cappuccino połączonym z aromatem świeżych tryskawek i delikatnym posmakiem czekolady to niezwykły wypiek cukierniczy. Czytaj więcej

Można go wykonać i podać dosłownie na każdej uroczystości rodzinnej lub spotkaniu towarzyskim. Jest idealnym wypiekiem na lato! Dobrze schłodzone smakuje wybornie, zatem w upał też spokojnie można go podać i serwować na świeżym powietrzu :)

Pyszne ciasto z owocami truskawek uświetni każde spotkanie. Polecamy i życzymy udanego wypieku!

Smacznego :)

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Masa cappuccino:
11 dag cappuccino czekoladowego w proszku (1 całe opakowanie)
1 galaretka cytrynowa
1/2 litra śmietany 30%
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Polewa:
5 dag białej czekolady
1 łyżka jogurtu greckiego

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.

Truskawki opłukać, oderwać szypułki, osuszyć i przekroić na pół. Następnie przełożyć do garnka i podgrzewać cały czas mieszając. Do gorących truskawek wsypać galaretki truskawkowe w proszku i razem dokładnie rozmieszać, zdjąć z ognia i nie gotować już. Ostudzić, zmiksować blenderem i ostawić do stężenia. Następnie tężejącą masę truskawkową wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki na 30 minut.

Cappuccino czekoladowe w proszku przesypać do miseczki i zalać ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Na koniec dodać ostudzone cappuccino i tężejącą galaretkę cytrynową. Całość razem zmiksować i wyłożyć na masę truskawkową. Następnie włożyć do lodówki na około 30 minut.

Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać jogurt grecki i razem podgrzewać na małym ogniu, mieszając aby składniki się połączyły i nie przypaliły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Może żelatyna będzie tutaj lepsza, powodzenia :)
Dorota [2014-09-16 22:44:59]
Jogurt grecki to jogurt o charakterystycznej gęstej konsystencji, tak gęstej, że można go kroić nożem. Jogurt typu greckiego można kupić w supermarketach.
Dorota [2013-12-27 18:31:17]
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało :)
Dorota [2012-07-02 10:29:41]
Potwierdzam, super smaczne ciasto, a ta pianka cappuccino to pychotka.
Kasia O [2012-06-30 21:29:11]
Dzięki :)
Dorota [2012-06-25 13:11:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.