Przedstawiamy nowy pomysł na zupełnie inne ciasto z soczystymi owocami lata - czyli... truskawkami!
Ciasto na biszkopcie z masą cappuccino oraz masą truskawkową, polane białą czekoladą to fajny pomysł na wykonanie ciasta o ciekawym i niebanalnym wyglądzie :)
Widać to na załączonych fotografiach - można wprost powiedzieć, że to niezwykle urokliwe ciasto, na które oczywiście warto się skusić :)
Smakowite ciasto, o charakterystycznym smaku cappuccino połączonym z aromatem świeżych tryskawek i delikatnym posmakiem czekolady to niezwykły wypiek cukierniczy. Czytaj więcej
Można go wykonać i podać dosłownie na każdej uroczystości rodzinnej lub spotkaniu towarzyskim. Jest idealnym wypiekiem na lato! Dobrze schłodzone smakuje wybornie, zatem w upał też spokojnie można go podać i serwować na świeżym powietrzu :)
Pyszne ciasto z owocami truskawek uświetni każde spotkanie. Polecamy i życzymy udanego wypieku!
Smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.
Truskawki opłukać, oderwać szypułki, osuszyć i przekroić na pół. Następnie przełożyć do garnka i podgrzewać cały czas mieszając. Do gorących truskawek wsypać galaretki truskawkowe w proszku i razem dokładnie rozmieszać, zdjąć z ognia i nie gotować już. Ostudzić, zmiksować blenderem i ostawić do stężenia. Następnie tężejącą masę truskawkową wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki na 30 minut.
Cappuccino czekoladowe w proszku przesypać do miseczki i zalać ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Na koniec dodać ostudzone cappuccino i tężejącą galaretkę cytrynową. Całość razem zmiksować i wyłożyć na masę truskawkową. Następnie włożyć do lodówki na około 30 minut.
Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać jogurt grecki i razem podgrzewać na małym ogniu, mieszając aby składniki się połączyły i nie przypaliły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto.
Smacznego.