Sernik należy do ciast, które w polskiej tradycji kulinarnej Świąt Wielkanocnych, jest podobnie jak mazurek, obecny na świątecznym stole, praktycznie w każdym domu.
Piękny zapach, który pojawia się w kuchni podczas pieczenia sernika wielkanocnego, jest niezapomniany i pozostaje w pamięci na długo. I chociaż w ciągu roku, sernik podawany jest w naszych domach wielokrotnie, ten wielkanocny jest jednak najlepszy - smakuje wyjątkowo :)
Ten sernik jest pieczony bez spodu, tzn. spodem naszego ciasta jest masa serowa. W tej masie serowej można znaleźć orzeźwiające i aromantyczne kawałki ananasa, a także poczujemy piękną pomarańczową nutkę... Tak przygotowaną masę serową pieczemy i studzimy. Później przygotowujemy puszystą masę śmietankową, którą wykładamy na masie serowej. A na sam koniec cały sernik posypujemy lekkim, słodkim puchem, jakim jest starta na tarce o małych oczkach biała czekolada :) Czytaj więcej
Nasz sernik, jak widać z opisu zapowiada się bardzo ciekawie - zatem warto się na niego skusić i przygotować go na Święta Wielkanocne! Powodzenia i smacznego :)
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać stopniowo jajka, cukier puder, cukier waniliowy, ser, kaszę mannę, pokrojone w kostkę i oprószone mąką pszenną suszone ananasy i aromat pomarańczowy. Gotową masę serową wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać aromat pomarańczowy i ostudzoną żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody). Gotową masę śmietankową wyłożyć na ostudzony sernik. Wierzch posypać białą czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.