Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i dalej ucierać. Na koniec dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego oraz mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać i zagnieść kruche ciasto. ¾ kakaowego ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.
Jabłka przekroić, oczyść z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę (w skórce). Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać szczyptę kardamonu, wymieszać i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, kisiel żurawinowy w proszku i razem delikatnie wymieszać.
Na podpieczone kakaowe ciasto wyłożyć masę jabłkową, potem masę piankową, na niej rozłożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową i na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach słodzone kakaowe ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.