Przepisy Extra

Śledzie z czerwoną cebulą i żurawiną w oleju

Śledzie z czerwoną cebulą i żurawiną w oleju

Składniki:

40 dag płatów śledziowych (4 sztuki matiasów)
5 dag czerwonej cebuli (waga po obraniu)
sok z cytryny
3 dag żurawiny
½ szklanki oleju (lub więcej)
pieprz czarny (świeżo mielony)

Sposób wykonania:

Matiasy zalać wodą i zostawić na około 30-60 minut, kilka razy zmieniając wodę. Na koniec opłukać pod zimną wodą, odsączyć i pokroić np. w trójkąty.

Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Wszystkie przygotowane składniki podzielić na trzy części i układać w przezroczystej misce w następującej kolejności: śledzie, cebula, żurawina itd. Całość zalać olejem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Gotową sałatkę włożyć na noc do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.