Matiasy zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 30 minut (zmieniając 2-3 razy wodę), następnie opłukać, osuszyć i pokroić w około 1-2 cm paski. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli, wymieszać, podsmażyć jeszcze 1 minutkę, zdjąć z ognia i studzić.
Do miski przełożyć matiasy, ananasa, cebulę z czosnkiem i rodzynki. Dodać śmietanę, curry, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny (a najlepiej na noc).
Tuż przed podaniem na stół, sałatkę przełożyć do czystej miski i udekorować natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.