Przepisy Extra

Śledzie z rodzynkami i orzechami włoskimi w oleju

Ciekawe połączenie matiasów z rodzynkami i orzechami włoskimi. Do tego zestawu jest jeszcze cebulka w pomidorach, miodzie i orzeźwiającym soku z cytryny. A na sam koniec całość zalana jest olejem.

Tak przygotowaną sałatkę śledziową wkłada się do lodówki na długą noc, aby składniki ładnie się przegryzły. Czytaj więcej

Sałatka jest łatwa do przygotowania, ciekawie się prezentuje i super smakuje!

Jest idealna na Święta, na każde przyjecie, ale i na zwykłą weekendową kolację ;)

Smacznego.

Składniki:

50 dag matiasów
10 dag rodzynek
50 dag cebuli
4 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu (naturalnego)
5 dag orzechów włoskich
3 łyżki soku z cytryny
oregano
natka zielonej pietruszki
pieprz czarny
Dodatkowo:
ok. ¾ szklanki oleju

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 90 minut, wymieniając kilka razy wodę w tym czasie. Na koniec opłukać, osuszyć i pokroić w około 2 cm paski.

Rodzynki zalać gorącą wodą, zostawić pod przykryciem do ostudzania, a następnie odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić, a następnie dodać koncentrat pomidorowy, miód, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Razem wymieszać, chwilkę jeszcze smażyć, zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie dodać sok z cytryny, szczyptę oregano, natki zielonej pietruszki i wymieszać.

W przezroczystej misce układać warstwami 1/3 część cebuli z dodatkami, połowę matiasów, kolejną 1/3 część cebuli, pozostałe matiasy i pozostałą cebulę. Całość zalać olejem i włożyć do lodówki na noc.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Rodzynki to lubię w serniku ;) W sałatkach to tak średnio, ale tutaj ze śledziami nawet mi zasmakowały :)
Krzychu [2019-01-23 11:07:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.