Ciekawe połączenie matiasów z rodzynkami i orzechami włoskimi. Do tego zestawu jest jeszcze cebulka w pomidorach, miodzie i orzeźwiającym soku z cytryny. A na sam koniec całość zalana jest olejem.
Tak przygotowaną sałatkę śledziową wkłada się do lodówki na długą noc, aby składniki ładnie się przegryzły. Czytaj więcej
Matiasy zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 90 minut, wymieniając kilka razy wodę w tym czasie. Na koniec opłukać, osuszyć i pokroić w około 2 cm paski.
Rodzynki zalać gorącą wodą, zostawić pod przykryciem do ostudzania, a następnie odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić, a następnie dodać koncentrat pomidorowy, miód, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Razem wymieszać, chwilkę jeszcze smażyć, zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie dodać sok z cytryny, szczyptę oregano, natki zielonej pietruszki i wymieszać.
W przezroczystej misce układać warstwami 1/3 część cebuli z dodatkami, połowę matiasów, kolejną 1/3 część cebuli, pozostałe matiasy i pozostałą cebulę. Całość zalać olejem i włożyć do lodówki na noc.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.