Do miski wsypać mąką pszenną i proszek do pieczenia. Dodać margarynę, jajka, żółtka, jogurt naturalny i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Parówki obrać z osłonek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, pokroić w prostokąty o szerokości około 8 cm, na nie położyć parówki, zwinąć w rulon, skleić boki i pokroić ukosem na mniejsze części (np. jedną parówkę na pół). Na koniec, na górze zrobić dekoracyjne paski drugą stroną noża.
Tak przygotowane parówki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posmarować białkiem i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdzie około 32 sztuki parówek w kruchym cieście.
Parówki w kruchym cieście smakują wyśmienicie, zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać jako dodatek do zupy, razem sosem czosnkowym, ketchupem.
Idealne na majówkę, piknik, przyjęcia, śniadanie lub kolację.
Smacznego.