Jajko i żółtka ubić mikserem, dodać cukier, potem masło i dalej ubijać na gładką masę. Na koniec dodać wymieszaną mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.
Śliwki opłukać, wypestkować i przełożyć do garnka. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec do gorącej masy śliwkowej wsypać galaretkę agrestową w proszku, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie masę śliwkową (może być letnia) rozłożyć na kruchym cieście.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać kisiel żurawinowy w proszku i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość zmiksować i rozłożyć na masie śliwkowej.
Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi i ziarnami słonecznika. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.