Przepisy Extra

Kruche ciasto śliwkowo-jabłkowe z pianką i posypką

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
4 żółtka
aromat waniliowy
Masa śliwkowo-jabłkowa:
½ kg śliwek
½ kg jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
1 galaretka pomarańczowa
3 łyżki bułki tartej
Pianka:
4 białka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
Posypka:
10 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
kardamon

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę, żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Śliwki opłukać, osuszyć, wypestkować i pokroić w dużą kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do miski przełożyć śliwki i jabłka. Dodać sok z cytryny, galaretkę pomarańczową w proszku i bułkę tartą. Całość razem wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Gotową piankę wyłożyć na owoce.

Do miski przełożyć masło. Dodać mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę kardamonu. Całość razem wymieszać, zagnieść posypkę, a następnie rozłożyć na piance.

Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.