Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę, żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Śliwki opłukać, osuszyć, wypestkować i pokroić w dużą kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do miski przełożyć śliwki i jabłka. Dodać sok z cytryny, galaretkę pomarańczową w proszku i bułkę tartą. Całość razem wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Gotową piankę wyłożyć na owoce.
Do miski przełożyć masło. Dodać mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę kardamonu. Całość razem wymieszać, zagnieść posypkę, a następnie rozłożyć na piance.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.